Önümüzdeki yıllarda nesnelerin interneti sayesinde elde edilecek olan büyük veri potansiyeli; bizlere ekonomik ve sosyal anlamda büyük geri dönüşler sağlayacak. Yaşamımızı değiştirme potansiyeli yüksek IoT’nin kullanım alanlarına değinelim;

Çevre

7 küsur milyarlık nüfusu ile dünya, doğal kaynaklarının yönetimi olarak büyük bir problem haline geliyor. Nüfus artışına bağlı çevreyi korumak ise daha komplike bir hal alıyor, fakat IoT; temiz su, hava kirliliği, katı atık depolama sahası ve orman kaybı gibi problemlere çözüm üretmek için eşsiz fırsatlar sunuyor. Sensör tabanlı cihazlar çöp ve kanalizasyonlarda veri topluyor; aynı şekilde şehir dışında-ormanlık alanlarda; göl ve nehir yataklarında işlevsel durumdalar. Çevreye bağlı tehditlerin bazıları kompleks olabiliyor, fakat IoT bunun için burada diyebiliriz. En azından sorunu teşhis edip, ölçümlemek IoT sayesinde mümkün.

Örnek Kullanım

– Air Quality Egg adında bir cihaz ile ofis ve yaşam alanlarındaki hava kalitesini ölçümleyebiliyorsunuz. Aynı teknolojinin geniş ölçekte kullanılarak şehrin sakinlerine havayı ne kadar kirlettikleri öğretilebilir, daha geniş ölçekte global bir farkındalık yaratmak da mümkün.

Egg

– Güneş panelleri ile çalışan BigBelly adlı bir çöp konteynırı dolduğu zaman temizlik görevlilerine haber gönderiyor. Konteynırın boyutunun/kapasitesinin değiştirilmesi gibi işlemler; çöp kutularının hareketlilik seviyesini kontrol ederek gerçekleştiriliyor.

Bigbelly

– Invisible Track adlı küçük bir cihaz, korunma altındaki ormanlarda ağaçlara yerleştirilerek; yasa dışı ağaç kesme faaliyetini gözlemliyor. Yetkililer, cihazın verilerine bağlı olarak, bu yasa dışı aktivitelerin önüne geçebiliyor.

Tarım

IoT, tarımsal üretimi arttırmak için her adımın gözlemlenebildiği akıllı tarlalar kurulmasına olanak sağlıyor. Buna ek olarak, gıda güvenliği açısından IoT’nin sunduğı veri tabanlı çözümler tüketicilere yedikleri yemeğin dahi takibini yapabilme seçeneği sunuyor.

Örnek Kullanım

– Waterbee adıyla geliştirilen akıllı sulama sistemi, sensörler yardımıyla su tüketimini azaltma ve toprağın durumu hakkında bilgi verme konusunda kolaylık sağlıyor. Sistem, topladığı veriyi analiz edip, sulama sisteminin kurulduğu alandaki toprağın ihtiyacına göre sulama işlemini gerçekleştiriyor.

WaterBee

– Smartbob depolardaki tahıl ve diğer yemek çeşitleri hakkında raporlama ve ölçümleme işlemini görüyor.

grain

– Z-Trap adlı cihaz ile çiftçiler bölgedeki böcek popülasyonunu takip edip, ürünlerini koruyabiliyor.

ztrap

Enerji

Nüfus ve talep artışına bağlı olarak, global enerji tüketiminin önümüzdeki 30 sene içerisinde yüzde 50 civarında artacağı ön görülüyor. IoT’nin bu konuda da faydalı olacağından şüpheniz olmasın. IoT, global enerji sorununa; temiz enerji teknolojileri üreterek ve hali hazırdaki ürünlerin verimliliğini optimize ederek katkıda bulunacak.

Örnek Kullanım

– Ev ve ofis ortamında kullanabileceğiniz termostat (Nest), aydınlatma sistemleri (Philips Hue), kuru temizleme makineleri (Whirlool) gibi hali hazırda enerji tüketimini optimize eden cihazlar.

nest-thermostat-featured

Kamu Düzeni ve Güvenliği

Kamu düzeni ve güvenliği devletin en önemli sorumluluk alanlarından biri. Nesnelerin interneti, kamu güvenliğini artırmak amacıyla devlet kurumlarına yardımcı olabiliyor. Örneğin; ani kalp durması gibi bir rahatsızlık geçiren birinin durumunda; müdahale yapılmadan geçen her dakika kurtulma oranını düşürür. İster doğal afet, isterse de medikal öncelik gerektiren bir durum olsun; birbirleri arasında çabucak bilgi transferi yapan cihazlar, acil durumlarda yardımcı olacaktır.

Örnek Kullanım

– Köprülerde zamana bağlı olarak oluşan yapısal değişiklikleri ve buna bağlı olarak köprünün sağlık durumunu, çeşitli sensörler yardımıyla gözlemlemek mümkün. Aşağıdaki resimde gördüğünüz Jindo köprüsü (Kuzey Kore) üzerinde bulunan 600 ‘den fazla sensör ile dünyanın tam otomatik ilk köprülerinden biridir. Bu tarz sistemler tehlike anında, köprü mühendislerine mail ya da mesaj da gönderebiliyor.

jindo_köprüsü

– Binalarda kullanılan sensörler yine köprüde kullanılanlar gibi binaların yapısal durumunu gözlemliyor. Deprem sonrasında binalarda bazı çatlaklar oluşur ve bu doğrultuda o binanın boşaltılması istenir ama durum her zaman böyle olmayabiliyor. Bir bina da çatlak gözükmüyor olması, yıkılma tehlikesi taşımadığı anlamına gelmiyor. Bu sensörler, deprem sonrasında binanın kayıp kaymadığını da hesaplayabiliyor. Bazı hastanaler böyle sistemler kurmuş ve hastane yöneticileri verilere dayanarak çalışanların ve hastaların boşaltılmasını sağlıyor.

building

Ulaşım

Sensörler yardımıyla yol üzerindeki araçları sayan, yolculuk süresini hesaplayan, çukurları tespit eden ve park yerlerinin kullanılma süresini hesaplayan akıllı ulaşım sistemleri kurulabilir. Dahası böyle bir sistemden elde edilen veri ile daha iyi bir trafik yönetimi gerçekleştirmek mümkün. Böylece ulaşım yetkililerinin yol bakımı ve kapasitesi gibi sorunları çözme süresi de kısalır.

Örnek Kullanım

– HikoB hava sıcaklığı, nem oranı trafik hacmi gibi değişkenleri hesaplayabilen küçük bir sensör. Bu sensör yol bakım onarım çalışmalarının, hava koşullarına göre öncelik belirlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca sürücüleri de yoldaki potansiyel tehlikelere karşı uyarıyor.

sensor

– Parksight adında küçük bir cihaz bireysel park etme alanlarının ne kadar süreyle kullanıldığını hesaplayabiliyor. Sürücüler, sensöre bağlı bir uygulama aracılığıyla boş park alanlarını arama zahmetinden kurtuluyor.

Sensor

Sağlık

IoT, sağlık durumuna bağlı olarak önlem alma, görüntüleme ve teşhis koyma aşamasında çeşitli çözümler sunuyor. Cihazlar, bireylerin kilo, gövde kitle, uyku düzeni ve günlük aktivite oranı gibi kendi sağlık durumlarını denetlemelerinde yardımcı oluyor.

Örnek Kullanım

– Bebeklerin uyku düzenini, yemek saatlerini takip edebilen ürünler –Mimo Baby– ve aynı şekilde Lively gibi yaşlıların günlük hareketlerini takip edenler…

Mimo_white

– Vitality GlowCaps adlı bir ilaç şişesi, kullanıcıları ilaç alma zamanı geldiğinde uyarıyor. Kapağın açılıp kapanma hareketini algılayan şişe, ilaç alınana kadar her türlü hatırlatıcıya -sms, telefon çağrısı, sesli hatırlatma, ikaz ışığı- başvuruyor.

vitality_glowcap

Günlük Kullanım

Bazı ürünler toplumsal gelişime katkıda bulunurken, bazıları da yaşam kalitesini artırmaya yönelik geliştiriliyor. Bu tarz ürünlerin şu aşamada kullanıcının daha çok ilgisini çektiğini söyleyebiliriz. Ama IoT’nin hemen her alanda fayda sağlayacağını da belirtmemiz lazım.

Örnek Kullanım

– Bitponics adlı akıllı bahçe sistemi aracılığıyla, bahçenizdeki suyun derecesini, hava sıcaklığını, ışık ve nem oranını görüntüleyebilirsiniz. Edyn gibi sulama sistemleri de mevcut.

bitponics

– Eğer evinizdeki su tüketimini merak ediyorsanız, tüketimi su borusuna yerleştireceğiniz Belkin Echo Water modülü ile öğrenebileceksiniz.

echo